LYS sonuçları ne zaman açıklanacak? Üniversite alan sınavlarını geride bırakan adaylar şimdi büyük bir merakla sonuçların açıklanacağı tarihi araştırıyor. Lisans Yerleştirme Sınavları'nın (LYS) son oturumu edebiyat-coğrafya sınavı dün yapıldı. Tüm oturumların soruları ve cevap anahtarı ise kısa sürede erişime açıldı. Peki, LYS sonuçları ne zaman açıklanacak?
Lisans Yerleştirme Sınavları'nın (LYS) son oturumu edebiyat-coğrafya sınavı LYS-3 yapıldı. LYS maratonu, dün yapılan LYS-3 ile sona erdi. Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da saat 10.00'da başlayan sınava 832 bin 994 aday başvuru yapmıştı. Sınav tek oturumda uygulandı ve 120 dakika sürdü. 10-11 Haziran’daki LYS-4 (Sosyal Bilimler), LYS-1’in (Matematik) ardından adaylar, 17 Haziran’da LYS-2 (Fen Bilimleri) ile LYS-5’e (Yabancı Dil) girdi. Bugün de ikinci geniş katılımlı sınav olan LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) yapıldı. Saat 10.00’da başlayan sınav 120 dakika sürdü.
LYS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
ÖSYM'nin sınav takvimine göre 2017 LYS sonuçlarının açıklanacağı tarih 11 Temmuz olarak belirlendi. Adaylar sınav sonuçları ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden öğrenebilecekler.
LYS-3'te adaylar Türk dili ve edebiyatı ile coğrafya-1 testinin sorularını yanıtladı. Son LYS oturumunun ardından ÖSYM sınav soru ve cevaplarını adayların erişimine açtı.
SORU VE CEVAPLAR İÇİN TIKLAYIN
LYS'den alacakları puanu merak eden öğrenciler puan hesaplama robotunu araştırıyorlar. LYS sınavının ardından tahmini puanlarınızı Hürriyet Gazetesi ve Okan Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan ‘LYS Puan Hesaplama Sihirbazı’ ile hesaplayabilirsiniz
LYS’de uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayın katıldığı her sınavda yer alan her test için bir standart puan hesaplanacaktır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir:
* Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.
Kısa cevaplı soruların değerlendirilmesinde doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmayacaktır.
* Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.
* Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.
* Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.
* Hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E’deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı LYS puanları (ALYS) hesaplanacaktır. ALYS puanlarının hesaplanabilmesi için hangi testlerden en az kaç ham puan alınması gerektiği Tablo 1D’de gösterilmiştir. Yalnızca bu tablodaki koşulları sağlayan adaylar için ALYS puanları hesaplanacaktır.
* ALYS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek LYS puanları oluşturulacaktır. ALYS puanları LYS puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden soru sayısının % 20’si oranında ham puan alan adayların 180 LYS puanı almaları sağlanacaktır.
* Ortaöğretim kurumlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler ; LYS Sosyal Bilimler Sınavında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaktır. Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine LYS-4’de (Sosyal Bilimler Sınavı) yer alan Felsefe Grubu altındaki Psikoloji alanından 3, Sosyoloji alanından 3, Mantık alanından 2 soru cevaplandıracaktır . Bu karar doğrultusunda, LYS-4 Sosyal Bilimler Sınavı Felsefe Grubu ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi ile ilgili olarak aşağıdaki uygulama yapılacaktır:
2017-LYS-4 Sosyal Bilimler Sınavı Felsefe Grubu İle Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testinde toplam 40 soru bulunacaktır. Cevap kâğıdında bu test ile ilgili alanda 40 cevap alanı bulunacaktır. Testi alan tüm adaylar ilk 24 sorunun tamamından sorumlu olacaklardır. Bu adaylar cevap kâğıdının bu test ile ilgili alanında ilk 24 cevap alanını, soru numaralarına uygun olarak işaretleyeceklerdir.
LYS 3'TE SORULAR NASILDI? 'ŞİİR YORUMLAMA ÖNE ÇIKTI'
LYS maratonunun son oturumu LYS-3'ü (Edebiyat-Coğrafya) uzmanlar yorumladı. Eğitimcilere göre, sorular müfredata uygun ve öğrencilerin YGS’de alıştığı tarzdaydı. Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı ve şiir yorumlama soruları öne çıkan konulardandı. İşte uzmanların yorumları:
FEN BİLİMLERİ EĞİTİM KURUMLARI:
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI ÖN PLANDA
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI: Sorular genel olarak müfredata uygun. Öğrenciyi zorlayan sorulara pek yer verilmedi. Türkçe soruları öğrencilerin YGS’de alıştığı tarzda soruldu. Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı ve şiir yorumlama soruları Edebiyat bölümünün öne çıkan konularını oluşturdu.
COĞRAFYA-1: Geçmiş yılların sınavlarına paralel. Konu dağılımı müfredata uygun. Müfredat dışı herhangi bir soru yok. Çalışan öğrencinin rahatlıkla yapabileceği bir sınav.
SEVİNÇ OKULLARI UZMANLARININ YORUMLARI:
AÇIK UÇLU SORU ORTA DÜZEYDEYDİ
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI: Öğrencilerden aldığımız bilgilere göre Türk dili ve edebiyatı testinde 23 dil ve anlatım, 33 Türk edebiyatı sorusu soruldu. Dil ve anlatım soruları müfredat dahilinde ve 2017 YGS düzeyinde. Noktalama ve anlatım bozukluğu konularından soru gelmedi. Paragraf sorularının bazıları eleyici düzeyde zordu. Müfredat dışı soru gelmedi. Geçen yıla göre biraz daha ayrıntılı olan sorular, sınavı bir nebze zorlaştırdı. İki tane açık uçlu soru soruldu, genel olarak öğrenciler bu soruların yanıtlarını bulmakta zorlanmadı. Bu soruların yanıtları ‘şarkı’ ve ‘devriye’ olacak.
COĞRAFYA: Soruların zorluk derecesi genel olarak kolaydı. Birkaç soru orta düzey denilebilecek özellikte. Sorular müfredata uygun. Soruların zorluk derecesi ve müfredata uygunluğu geçen yıllardaki sınav sorularıyla paralellik gösterdi. Açık uçlu soru orta düzeydeydi, 2017 YGS’de sorulan izohips yöntemi konusundan “Sırt-Vadi” ayrımını gerektiren bir soruydu. Coğrafya testi sorularının genel olarak coğrafya bilgilerini doğrudan kullanmayı gerektiren sorulardan ağırlıklı olmakla birlikte, bilgileri yorumlamayı, güncele uygulamayı gerektiren, yalın ifadeli, net ve iyi nitelikte sorulardan oluştuğu görüldü.
Kaynak: www.hurriyet.com.tr