Site blog'u
TYT Nedir? (Temel Yeterlilik Testi)
Temel Yeterlilik Testi’ne tüm adaylar gireceği için bu sınavın soru ağırlığı Matematik ve Türkçe üzerinedir. TYT olarak kısaltılan Temel Yeterlilik Testinde öğrencilere 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 Fen Bilimleri ve 20 Sosyal Bilimler olmak üzere toplam 120 soruya 135 dakika içinde cevap vermeleri istenecek.
TYT sınavında öğrencilerin temel bilgi birikimlerinin ölçülür. İlk sınav için dezavantaj, Sosyal Bilimler bölümündeki soruların sayısının azaltılmış olmasıdır. Tarih ve Coğrafya branşlarından sorulacak soru sayısının 10 adet olması öğrencilerin temel tarih ve coğrafya bilgisini ölçmekte yetersiz kalabilir. Matematik açısından bakıldığında önceki sınav sistemi ile herhangi bir fark yok. Sınavın ismi değiştirilse de Matematik dersine müfredat değişmedi.
AYT Nedir? (Alan Yeterlilik Testi)
TYT sınavından bir gün sonra yapılması planlanan AYT oturumu ise 40 Matematik 40 Türkçe 40 Fen Bilimleri 40 Sosyal Bilimler olmak üzere toplam 160 sorudan oluşmakta ve 180 dakikalık sürede öğrencilerden sınavı tamamlamaları istenmektedir. Adaylar kendi tercih edecekleri bölümlerin doğrultusunda soruları çözecekler. Baraj puanı 180 olarak belirlenen bu sınavın üniversite tercihindeki ağırlığı TYT sınavına göre daha fazla olacaktır.
TYT sınavı %40 oranında AYT ise %60 oranında tercih puanı olarak hesaplanacak, TYT cevapları üzerinden 150 puan barajını geçen öğrenciler ikinci oturum AYT oturumunda alacakları puanı kullanıp tercih yapma hakkı kazanacaktır.
TYT AYT Kitap önerilerine bir bakmak ister misin? Sınava hangi kitapla hazırlanman gerektiğine karar vermene yardımcı olabilir.
TYT AYT Puan hesaplama Matematik Özel Ders TYT AYT Soru Dağılımı TYT AYT Kitap önerileri